23.04.2015

 

Kunst, arkitektur og musikk sammenlignet med de andre religionene

Kunst i islam

Islamsk kunst er en betegnelse på den kunsten som hovedsakelig er skapt av muslimer, influert av de islamske kulturer i ulike muslimske land.

Islamsk kunst er nødvendigvis ikke religiøs i sin bruk eller betydning. Islamsk kunst, har gjennom historien vært geometriske portretter, blomstrete, «arabisk stil», smidige spiraler, og kalligrafisk formgivning.

Kristendommens kunst er enklere og bare det viktigste skal være med. Ulik den sterke tradisjonen av å avbilde det menneskelige legeme i kristen kunst, er det en hovedregel i de fleste muslimske land, å ikke inkludere beskrivelse av menneskelige vesener. Det er forbudt å avbilde profeten Muhammed.

I hinduismen og buddhismen har de mange ulike bilder og statuer. I buddhismen er det viktigste buddhastatuer i templene og hjemme. De består som regel i gull. I hinduismen har de kunst og statuer til alle de ulike gudene i motsetning til Islam som ikke har lov til å avbilde Allah. Kunsten er veldig fargerik i forhold til kristendommen.

I likhet med Islam står det i det andre bud at Gud ikke skal avbildes. Jødene mener at Gud er uten fysisk kropp og dermed ikke kan avbildes.

Jeg tror det er fordi at muslimer tror at avbildninger av profeten vil forføre til idolisering av det samme. Forbudet mot avbildning av mennesker kalles for anikonisme

Islamsk kunst er vanligvis sentrert rundt Allah, og ettersom Allah ikke kan bli representert av bilder ? benyttes geometriske mønstre isteden.

Arkitektur i islam

Den islamske arkitekturen har tradisjonelt vært orientert mot det abstrakte og geometriske, på samme måte som islamsk kunst i alminnelighet.

Arkitekturen har flere fellestrekk med kunsten innen det islamske kulturområdet: først det nonfigurative, deretter trekk som symmetri, heldekkende geometriske mønstre på ytterveggene, arabesker, kalligrafiske ornament og klare farger. Mens i kristendommen er en viktig bygningstype basilikaen som en overtar fra romersk arkitektur og gis et kristent innhold. Noen eksempler på dette finner vi i Roma. I likhet med den islamske arkitekturen er templene til hinduistene fult av detaljer. Spesielt innvendig.

 

Musikk i islam

Ordet «ghina» betyr lyd eller stemme som gjentas, eller om å gjøre det vakkert. Både klapping og plystring er «ghina». Også lyder fra musikkinstrumenter går under begrepet ?ghina?.

Islamsk musikk har sin bakgrunn i arabisk folkemusikk. Den aller første islamske musikken var bønnerop og resitasjon.

Islamsk musikk er basert på det vokale. Det henger sammen med Koranens betydning som Guds åpenbare ord. Når en tar i bruk instrumenter, er det i hovedsak rytmeinstrument som trommer. Andre instrumenter, som fløyter, sitar og lutt, blir også brukt.

 I Det gamle testamente i Bibelen kan vi lese om at det var musikk, sang og dans ved gudstjenesten i tempelet i Jerusalem. Det ble brukt instrumenter som harpe, sitar, fløyte, trompet, trommer og cymbaler

I motsetning til Islamsk musikk, er musikken i buddhismen og hinduismen roligere og lange. De brukes for meditasjon og for å komme nærmere Nirvana, mens i jødedommen brukes musikken til festlige og spesielle anledninger.

 

 


Pixabay
 

Davidmus

 

Kirken.namdal

 

Kilde

Kilde

Kilde

Kilde


-Sofie 10b

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

verdensreligionenislam

verdensreligionenislam

18, Stavanger

Hei vi er fem ungdommer fra Ullandhaug skole, vi går i 10 klasse og har fått utlevert en oppgave om å skrive om islam.

Kategorier

Arkiv

hits